Schrijfvakantie in Portugal

van 10 tot en met 16 mei 2020

Wil je in een kleine groep van maximaal 10 personen, in alle rust, tussen de sinaasappelbomen, werken aan een gedicht, een liedtekst, een versje, een opzet voor een prentenboek of een kort verhaal? Word je blij van de nuances in onze taal? Ben je niet bang voor de prullenbak? Wees dan welkom!

Taalgevoel is een complexe spier die je kunt trainen door veel verschillende oefeningen. Tijdens deze cursus houden we ons breed bezig met onze rijke taal in vele vormen, zowel voor kinderen als volwassenen.
– Hoe gaan zinnen zingen?
– Hoe maak ik spannend, spannender en grappig, grappiger?
– Hoe vind ik precies de juiste woorden in precies de juiste zinnen op precies de juiste plek?
– Hoe wurm ik me los als ik vastzit en denk: dit wordt nooit meer wat?
Opbouwend, grondig maar niet oeverloos, bespreken we in de groep elkaars teksten en vorderingen. Daarnaast wordt iedereen individueel begeleid.

Het programma
Dag 1: ontvangst
Dag 2 t/m 6:
– ’s Ochtends beginnen we in de groep met schrijfoefeningen. Het is onze ervaring dat die taalspier groeit van een diversiteit aan oefeningen en tekstvormen. Wie een kleuterversje schrijft, heeft ook baat bij het bestuderen van een liedtekst voor volwassenen; je zult zien dat er wetmatigheden gelden. Maak je een prentenboek, dan is het ook zinnig om te oefenen met schrijven op AVI-start niveau (met enkel eenlettergrepige woorden) omdat je door die beperking buiten de lijntjes leert denken.
– Na de gezamenlijke lunch kun je in alle rust werken aan je eigen tekst. Ook is er dan ruimte voor individuele begeleiding.
– Tijdens de thee en de lunch is er tijd om vragen te stellen over schrijven in de ruimste zin van het woord: over het uitgeefproces, samenwerking met illustratoren en lezingen. We geven ook graag antwoord op de meest gestelde vraag: ‘En hebben jullie dan nooit ruzie?’ Elke middag sluiten we gezamenlijk af.

Dag 7: vertrek. Natuurlijk ben je vrij en is het mogelijk je verblijf in dit complex in de rustige Oost Algarve te verlengen.

Niet vergeten mee te nemen
– Het is niet noodzakelijk maar wel fijn als je een eerder geschreven tekst of opzet meeneemt. Voor aanvang van de week vragen we je om aan te geven aan wat voor soort tekst je wilt werken of wat je graag zou willen leren.
– Een laptop is nodig zodat we elkaars teksten kunnen meelezen tijdens de cursus.
– Goede schoenen zijn ook fijn want we zullen ook wandelend schrijven, op weg naar Moncarapacho, naar koffie met uiteraard een pastel de nata.

Colina Verde
Je verblijft in een ruim, luxe tweekamerappartement (een slaapkamer met twee bedden en een huiskamer met slaapbank). Er zijn een volledig ingerichte keuken (met koelkast, 4-pits kookplaat en vaatwasser) en badkamer (toilet, bidet, bad met regendouche). Elk appartement heeft een terras of balkon en op het complex is overal ruimte om te zitten, zowel binnen als buiten. Faciliteiten (gratis voor gasten): airco in huis- en slaapkamer, open wifi, kluisje, tennisbaan, golfbaan, zwembad, fitnessruimte, sauna met bubbelbad en Turks stoombad. Er is een restaurant met buitenterras voor ontbijt, drankjes en snacks.

De omgeving
Colina Verde ligt stil tussen de sinaasappelboomgaarden in de Oost-Algarve, op een half uurtje rijden van luchthaven Faro. Je kijkt uit over het door UNESCO beschermde natuurgebied Ria Formosa en in de verte zie je de Atlantische Oceaan. Na drie kwartier wandelen door de boomgaarden kom je in het dichtstbijzijnde dorp Moncarapacho met enkele sfeervolle terrasjes, restaurants en een supermarkt. Wie een auto huurt, kan ’s avonds Fuseta, Olhão of Tavira bezoeken.

We kunnen je aanraden je verblijf in de nog nauwelijks onontdekte, authentieke Oost-Algarve te verlengen, op zaterdag naar de boerenmarkt in Olhão te gaan en een veerpont te nemen naar een van de idyllische eilandjes langs de kust.

De kosten
De cursusprijs bedraagt € 600,–
inclusief 5 x lunch en koffie, thee, sap en fruit tijdens cursustijd.
exclusief het verblijf bij Colina Verde, een vliegticket naar Faro en v.v., transfer, diner.

– accommodatie 6 nachten logies met ontbijt in een gedeeld appartement voor twee personen (op basis van beschikbaarheid): € 225,– p.p. Het is mogelijk alleen een appartement te boeken. In dat geval betaal je € 450,– p.p.
– vliegticket Een ticket van en naar Faro varieert enorm in prijs. Wat zoekwerk loont de moeite. Als je op tijd boekt moet het lukken om onder de € 150,– een retourvlucht te vinden.
– transfer Je kunt opgehaald worden van luchthaven Faro, je neemt een taxi (ongeveer € 25,–) of je huurt zelf een auto. Over de evt. transfer van luchthaven Faro naar Colina Verde volgt informatie zodra de deelnemerslijst compleet is en de aankomsttijden bekend zijn.
– diner Het appartement beschikt over een volledig ingerichte keuken dus je kunt zelf, samen of met zijn allen koken. De dichtstbijzijnde supermarkt en restaurants liggen 4 km verderop, gemakkelijk te lopen maar een auto is handig. Uit eten in deze regio is goedkoop: voor € 15,- kun je uitgebreid eten. Er is onderling altijd iets te regelen met vervoer en/of boodschappen.

Aanmelden en/of voor meer informatie: info@erikvanosenellevanlieshout.nl – De cursus gaat door bij deelname van minimaal 6 personen. – Wacht met boeken tot de deelnemerslijst compleet is en je van ons de bevestiging ontvangt. – Bij de boeking altijd vermelden: writing course Erik and Elle.
– Zorg zelf voor een reis- en annuleringsverzekering.

Over de cursusleiders
Erik van Os en Elle van Lieshout schrijven sinds 1992 boeken voor zowel kinderen als volwassenen, gedichten, versjes, (Sesamstraat-)liedjes en columns. Hun prentenboeken worden wereldwijd uitgegeven. Erik geeft wekelijks lezingen en poëzielessen en zit in de redactie van het blad DICHTER. van Plint. In 2019 verscheen van hem de gedichten/liedbundel voor volwassenen: Had ik maar leuke kinderen. Deze liedjes zijn te beluisteren op Spotify. Elle schreef twee romans voor volwassenen: Tante (2016) en het onlangs verschenen: Het verhaal van de voorzitter van de diepvriesvereniging. Naast het schrijven van inmiddels zo’n 200 boeken werken zij als vertaler, redacteur en creatief adviseur voor uitgevers en verzorgen ze schrijfworkshops op HBO opleidingen.